BATÁTY
Říká se jim sladké brambory. Do Evropy se dostaly z Nového světa díky Kryštofu Kolumbovi. Obsahují enzym, který přeměňuje škroby na cukr a proto mají onu nasládlou chuť. Můžete koupit batáty bílé, fialové nebo oranžové, v každém případě však vybírejte hladké, oblé a především suché, bez klíčků. Skladujte je na tmavém místě ale ne v lednici.
POUŽITÍ: Batáty jsou zdrojem draslíku a vlákniny, jsou bohaté na beta-karoten, vtamín A a C. Batáty jsou plné rozpustné vlákniny pektinu, která odbourává cholesterol. Slupka je naopak zdrojem nerozpustné vlákniny. Ta pomáhá předcházet zácpě a hemeroidům, snižuje riziko rakoviny žaludku a tlustého střeva. Vysoká hladina beta-karotenu v batátech chrání před srdečními chorobami, pomáhá udržet krásnou a zdravou kůži a podporuje imunitní systém.
Úprava batátů je jednoduchá. Mohou se vařit i jíst se slupkou. Je to mimořádně zdravá a lahodná příloha k masu. Skvělá je i kaše z batátů. Aby se z nich nevyplavily živiny a neztratily lahodnou chuť, je nejlepší vařit oloupané kousky pomalu na mírném ohni v trošce vody a pak je bez slévání i s tekutinou rozšťouchat.
Aktuality |
---|
CITÁT NA TENTO TÝDEN: |
"Je lepší rozsvítit jen malou svíčku, než proklínat tmu." Konfucius |
FOTKY Z VÝLETŮ NAJDETE NA FACEBOOKU |
BYDLENÍ A SLUŽBY PRO SENIORY NA PROSTĚJOVSKU A V OKOLÍ |
Filemon & Baucis |
CESTOVÁNÍ PO MAPĚ - ČESKÝ KRUMLOV |
V Českém Krumlově už jsme byli, jenže je tam toho k vidění tolik, že se všechno za jeden den stihnout nedá. Nikdo si nejspíš nenechá ujít zámek a zámeckou zahradu, procházku kolem řeky, či posezení v jedné z mnoha kavárniček. |
položek v košíku: 0