MANGOLD
Nenáročná zelenina, kterou pěstovali naši předkové. Postupně ji nahradil špenát. Dnes ale znovu získává na oblibě.
PĚSTOVÁNÍ: Je nenáročný na půdu a lze ho sklízet postupně po listech a to i v zimě, pokud kořen zasazený v květináči, umístíte v teple a na světle. Na záhon se vysévá v dubnu, potřebuje hodně vláhy a lehce přístupných živin, hlavně dusíku.
POUŽITÍ: Mangold obsahuje velké množství karotenu, vitamínu C, betainu prospěšného proti kornatění cév, obsahuje železo a další minerální látky, má mimořádně vysoký obsah vápníku – až 2%. Obsahuje asi 2,5% bílkovin, 87 – 92 % vody a cukry, které mu dávají nasládlou chuť. Oproti špenátu má jemně ořechovou chuť a nikdy není ostrý ani palčivý.
Aktuality |
---|
CITÁT NA TENTO TÝDEN: |
"Je lepší rozsvítit jen malou svíčku, než proklínat tmu." Konfucius |
FOTKY Z VÝLETŮ NAJDETE NA FACEBOOKU |
BYDLENÍ A SLUŽBY PRO SENIORY NA PROSTĚJOVSKU A V OKOLÍ |
Filemon & Baucis |
CESTOVÁNÍ PO MAPĚ - ČESKÝ KRUMLOV |
V Českém Krumlově už jsme byli, jenže je tam toho k vidění tolik, že se všechno za jeden den stihnout nedá. Nikdo si nejspíš nenechá ujít zámek a zámeckou zahradu, procházku kolem řeky, či posezení v jedné z mnoha kavárniček. |
položek v košíku: 0